راه اندازی یک دستگاه سه محوره با کنترلر CNC mach3
راه اندازی یک دستگاه سه محور با کنترلر CNC mach3
آموزش راه اندازی CNC mach3 :قسمت اول
هدف از این آموزش راه اندازی یکدستگاه سی ان سی سه محور با استفاده از کنترلر cnc mach3 میباشد.ر این آموزش بصورت گام به گام تنظیمات کلید امرژنسی ،لیمیت سوییچها ،تنظیمات و تیونینگ موتورها وخروجیهایی مانند پمپ آب را به شما خواهیم آموخت.
تنظیمات
در زمان نصب کنترلر cnc mach3 شما باید پس از اعلام نرم افزار سیستم را ری استارت نماید.در غیر اینصورت نرم افزار بدرستی عمل نخواهد کرد و شما مجبور میشوید پس از حذف درایور مچتری بصورت دستی دوباره نرم افزار را نصب نمایید.پس از ربوت سیستم و اه اندازی مجدد شما با صفخه ای که چهار گزینه مختلف را به شما پیشنهاد میدهد مواجه میشوید.هریک از این انتخابها مچتری را با یک اسکرین ست متفاوت بسته به کاربرد شما راه اندازی میکند.با توجه به هدف این آموزش شما باید mach3mill را انتخاب نمایید.
پس از انتخاب mach3 میل شما با اعلان زیر مواجه میگردید.در این قسمت شما نوع اینترفیسی که رابط نرم افزار میباشد را انتخاب مینایید.در صورتیکه از کارتهای کنترل خاص استفاده مینمایید مثلا با اتصال لن پیش از نصب نرم افزار درایور آنها را نصب نماید تا نام کارت کنترل شما در این لیست اضافه گدد.
فرض میکنیم که شما از حالت دیفالت mach3 مچتری که اتصال با پورت 25 پین یا پورت پرینتر میباشد استفاده مینماییدپس گزینه اول را انتخاب کنید و کلید تایید را بزنید
آموزش ساخت cnc با mach3:قسمت دوم
انتخاب واحد متریک یا اینچی
تنظیم مهم بعدی تنظیم واحد مورد استفاده میباشد.برای این منظور به منو config میرویم و گزینه select native unit را انتخاب می نماییم.پس از ظاهر شدن پنجره زیر گزینه میلیمتر را انتخاب میکنیم.
اینترفیس سخت افزار و اتصالات
حالا زمان آنست که برای نرم افزار مشخص کنیم که چه اتصالی به کدام پین متصل است.برای این منظوردر منوی config سربرگ port&pins را باز میکنیم.آدرس استاندارد پورت یک بر روی اکثر مادربوردها 0x378 می باشد اگرچه مکن است در برخی مادربوردهای خاص از ادرس های دیگری نیز استفاده گردد.
در قسمت پورت یک آدرس راچک کنید.همانطور که گفته شد این آدرس معمول پورت پرینتر در اکثر مادربردها میباشد.در قسمت پورت شماره دو تیک فعال بودن پورت دو را بردارید تا مطمین شوید که پورت دوم غیر فعال میباشد.
قدم بعدی تنظیم سرعت کرنل میباشد.اگر علاقه مندید بدانید کرنل چیست این مقاله را بخوانید.
ما بطور خلاصه کرنل اسپید سرعت انتقال اطلاعات بین کامپیوتر و اینترفیس را تعیین میکند.هرچه برای سی ان سی خود به سرعت بالاتری نیازمندید باید کرنل اسپید بالاتری را انتخاب نمایید.البته از آنجا که احتمالا پردازنده کاپیوتر فرکانسهای بالایی را پشتیبانی میکند بیشتر به سرعتی که اینترفیس شما پشتیبانی میکند بستگی دارد.
مطمین شوید که هیچکدام از گزینه های سمت راست فعال نباشند و پس از تنظیم کرنل اسپید بر روی 25000 کلید اپلای را بزنید.
قدم بعدی تنظیم سربرگ motor outputs میباشد.در این سربرگ مشخص میکنیم که چه تعداد موتور را کنترل خواهیم نمود و چه پینهایی برای چه موتورهایی بکار میروند.برای راه اندازی یک سی ان سی ه محور سه موتور x,y,z را با چک مارک سبز رنگ فعال میماییم.
در سطر دوم مشخص مینماییم که کدام پینها برای step کدام موتور در نظر گرفته شده اند مثلا در این مورد استپ موتور ایکس پین شماره دو از پورت 25 پین میباشد.
آموزش ساخت سی ان سی با مچتری:قسمت سوم
در سطر دوم مشخص مینماییم که کدام پینها برای step کدام موتور در نظر گرفته شده اند مثلا در این مورد استپ موتور ایکس پین شماره دو از پورت 25 پین میباشد.
در ستون سوم پین دایرکشن موتورها را مشخص میکنیم.مثلا برای موتور ایکس پین شماره 3 را بعنوان پالس دایرکشن مشخص مینماییم.البته نیاز به توضیح نیست که این پینها را باید ب توجه به خروجی اینترفیس یا سیمکشی که انجام داده اید برای موتور صحیح انتخاب نمایید.
توجه:نگران نباشید.معمولا بر روی ر اینترفیس یا دستورالعمل همراه آن مشخص شده است که کدام پین را برای کدام موتور در نظر بگیرید.
ستونهای چهارم و پنجم مشخص یکنند که منطق لاجیک پین مورد نظر چیست.بصورت معمول اکثر پینها باید active low باشند و لذا نیازی به تغییر حالت دیفالت نمیباشد.از آنجایی که اینترفیسها از ولتاژ مثبت پنج ولت امپیوتر استفاده مینمایند بدین معنیست که با وصل شدن پین به زمین پین فعال میگرد که این بمعنی اکتیو لو بودن آنست.
یعنی اگر یک ال یی دی و مقاومت مناسب را به پین مورد نظر وصل کنیم و پایه دیر ال ای دی را به ولتاژ مثبت پنج لت متصل کنیم با فعال شدن آن پین چراغ روشن میگرد.
توجه:این میتواند یک روش تست خروجی پینهایی که فرمان ثابت دارند باشد اما نه در مورد پین استپ
خوب تا اینجا اتصالات و شماره پینها را تعریف کردیم و مرحله بعد کالیبره کردن موتورها میباشد اما قبل از آن یک کار مهم دیگر باقی مانده است.
تعریف کلید امرژنسی
یکی از ضروری ترین چیزها برای یک ماشین صنعتی وجود کلید امرژنسی میباشد.در نظر گرفتن این کلید هم برای حفاظت اپراتور و هم برای پیشگیری از صدمه به ماشین ضروریست.
برای این منظور سربرگ input signal را انتخاب نماید.در پنجمین سطر گزینه estop را پیدا میکنید.بصورت معمول پین 13 برای امرژنسی رزرو گردیده است.
موتور تیونینگ
حالا زمان راه اندازی موتورها فرا رسیده است.اما پیش از راه اندازی باید محاسبه کنیم که به چه میزان پالس بر واحد حرکت برای هر موتور احتیاج داریم
در حالت استفاده از استپر موتوریا سروو موتور در مود پوزیشن باید بدانیم:
نوع درایو استپر موتور چیست مثلا فول استپ یا هاف استپ
مقدار استپ ها برای هر چرخش (معمولا عدد 200 استپ مناسب است)
پینهای استپ و دایرکشن بر روی درایو کدامند.
در سروو موتور باید servo on را فعال نماییم.
در سروو موتور باید پارامتر چرخش ساعتگرد یا پاد ساعتگرد را تنظیم نماییم.
در سروو موتور بهتر است نسبت گیربکس الکترونیک را تنظیم نماییم.
همچنین
باید میزان گام بال اسکرو یا مدول دنده شانه ای را بذانیم.
درصورت استفاده از گیربکس خورشیدی باید نسبت تبدیل گیربکس را بدانیم.
با دانستن مشخصات مکانیکی و الکتریکی میتوانیم بدقت محاسبات را انجام دهیم.
توجه:یک روش معمول برای کالیبراسیون محورها اینست که با تعداد کمی از پالس شروع میکنیم و کم کم تعداد پالسها را زیاد مینماییم.سپس مقدار حرکت دستگاه به اندازه پالسها را اندازه میگیریم.مثلا در حالتی که پالس را 1000 تعیین کرده ایم به دستگاه دستور میدهیم تا یک متر حرکت کند.با اندازه گیری متوجه میشویم که فقط 600 میلیمتر حرکت کرده است.با بستن یک تناسب به راحتی میزان پالس لازم برای حرکت به اندازه یک متر را بدست می آوریم.
برای انجام این تنظیمات در منو config گزینه motor tuning را انتخاب مینماییم.پنجره ای به شکل زیر باز میگردد.
در سمت راست موتور محوری که میخواهیم تنظیم کنیم را انتخاب می نماییم.اولین کار تنظیم تعداد استپ هایی است که با محاسباتمان پیدا کرده ایم.حالا در قسمت نمودار صفحه میتوانیم با تغییر اسلایدرها میزان سرعت و شتاب موتور را تعیین نماییم.محاسبه میزان سرعت وشتاب به عواملی همچون وزن محور ،گشتاور موتورها ،عملکرد ماشین و …. بستگی دارد اما معمولا با آزمون و خطا به پارامترهای قابل قبول دست می یابیم.
بعنوان یک راهنما سعی کنید که شکل نمودار در همین حالت تقریبی باقی بماند.
حالا موتور را در حالتی که به اجزا مکانیکی متصل نیست در یک جای امن قرار دهید.با نگه داشتن کلیدهای جهتی موتور باید به حرکت در آید.اسلایدرها را آنقدر جابجا کنید تا به یک سرعت و شتاب تقریبا مناسب نزدیک شود.
کلید save axis setting را بفشارید و همین مراحل را برای محورهای دیگر نیز انجام دهید.
در این مرحله میخواهیم دستگاه را تست نماییم.برای اینکار صفحه MDI را انتخاب کنید.در قسمت دستورات دستور G0 X10 Y10 Z10 را تایپ نمایید.با این دستور هر یک از محورهای شما باید 10 میلیمتر در جهت مثبت حرکت نمایند.بسته به ابعاد ماشین این دستور را با مقادیر دیگر تست نمایید.
در صورت جابجا بودن جهت حرکت میتوانید جهت حرکت را با تغییر تنظیمات درایو موتور تغییر دهید.